Miljörum

Vid trappa B och C-D finns det miljörum. Soporna sorteras och slängs i avsedda behållare enligt kategorierna nedan.

Avfall och sopor som inte klassificeras i någon av dessa kategorier ska tas till en återvinningscentral. Närmst är Bunkeflo återvinningscentral. För vägbeskrivning och öppettider ring direkt till SYSAV. Telefonnummer 040-635 18 00 eller klicka på länken ovan.

Kärl för matavfall

 matavfall

 

Matavfallet från hushåll samlas in i papperspåsar avsedda matavfall. Påsar för matavfall finns i miljörummen.

 

Kärl för Restavfall/Soppåse

restavfall

Exempel

Blöjor, burspån, post-it-lappar, kuvert- och fönsterkuvert, disktrasor, diskborstar, tuggummi och tops.
Får ej innehålla farligt avfall eller el-avfall.

Tips

Har du överbliven matolja/frityrolja är det bästa alternativet att hälla det i en förpackning av t.ex. plast eller papper som du försluter och lägger i soppåsen. Oljan bör inte hällas ut i avloppet eftersom den kan orsaka stopp i avloppsrören.

 

Kärl för glas

glas


Flaskor och burkar i glas kan lämnas som glasförpackningar. Sortera och lämna färgade och ofärgade glasförpackningar var för sig.

Exempel

Ölflaskor, vinflaskor, läskflaskor (utan pant), barnmatsburkar, syltburkar.

Får ej innehålla

Dricksglas, keramik, porslin, lågenergilampor och glödlampor.

 

Kärl för Metallförpackningar

metall


I behållaren för metall lämnar du förpackningar av stål, plåt och aluminium. Metall kan återvinnas om och om igen om den inte förorenas.

Exempel

Konservburkar, tuber, kapsyler, lock, värmeljushållare, aluminiumfolie och formar, penseltorra (dvs. torra och urskrapade) målarburkar.

Får ej innehålla

Det som inte är förpackningar, till exempel bestick, skruv & spik, cykeldäck och plåthinkar.

 

Kärl för plastförpackningar

plast

Mjuka och hårda plastförpackningar sorteras som plastförpackning. Töm din påse med plastförpackningar i behållaren så att de ligger lösa, för att underlätta återvinningen.

Exempel

Mjuka och hårda bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, frigolit, burkar, dunkar, flaskor, små hinkar (till exempel för sylt).

Får ej innehålla

Diskborstar, tandborstar, CD-skivor och fodral, plastmappar, engångsrakhyvlar, leksaker av plast

 

Kärls för Batterier

Batterier

Alla batterier ska samlas in. Batterier kan innehålla kvicksilver, kadmium och bly - ämnen som orsakar stor skada om de kommer ut i naturen.

Exempel

Lösa småbatterier används i till exempel ficklampor, bärbara cd-spelare, klockor eller kameror. Inbyggda batterier finns bland annat i eltandborstar, leksaker eller verktyg.

 

Kärl för ljuskällor

lamporLågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver, ett av de farligaste gifterna som finns. Därför måste de lämnas till särskild insamling. Även vanliga glödlampor och LED-lampor ska lämnas till insamling.

Exempel

Glödlampor, lysrör, led-lampor.

 

Kärl för Pappersförpackningar

papp

En pappersförpackning består till minst hälften av pappersfiber. Om en förpackning är gjord av flera material (tex papper, plast och aluminium), som inte går att dela på men där den till störst del består av papper, så går det bra att lägga den i behållaren för pappersförpackningar. Vik ihop och platta till pappersförpackningen, så tar den mindre plats. Du kan även lägga mindre förpackningar i större. En tom mjölkförpackning rymmer minst fem ihopvikta.

Exempel

Pastakartonger, mjölkförpackningar, juiceförpackningar, mjölpåsar, pappersbärkassar, toarullar, omslagspapper och wellpapp.

Får ej innehålla

Tänk på att tidningar, kataloger och liknande ska läggas i behållaren för tidningar och returpapper. Kuvert, post-it lappar och snören ska läggas i vanliga soppåsen. Ta gärna av plastkorkar och lägg dem bland plastförpackningar.

 

Kärl för Tidningar

tidningar

Lämna dina gamla dagstidningar, trycksaker och kontorspapper till återvinning.

Exempel

Dagstidningar, veckotidningar, broschyrer, reklamblad, kataloger, kontorspapper, tidskrifter, kataloger och pocketböcker.

Får ej innehålla

Post-it-lappar, fönsterkuvert, gummerade kuvert, plastat papper, plastpåsar, bärkassar i papper (papp/well).