Lufta element

Om dina element inte är varma kan det bero på att det har samlats luft i systemet. Med hjälp av en elementnyckel går det enkelt att släppa ut luften och då cirkulerar det varma vattnet fritt och hela elementet blir varmt.

Efter sommaren har elementen stått avstängda en längre tid och på hösten när värmen sätts på igen kan det bildas luftfickor som gör att de inte blir riktigt varma. I vårt hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Om du bor på den översta våningen är det bra att lufta elementen med jämna mellanrum.

När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta. På elementen finns en särskild ventil för att släppa ut luft. Med hjälp av en elementnyckel öppnar du ventilen och luften pyser ut.

De flesta upplever en inomhustemperatur på 21 grader på dagen som behaglig. Brf Piggvarens målsättning är att hålla en inomhustemperatur på minst 21 grader. Med hjälp av en termostat på elementen kan du själv bestämma om du till exempel vill ha det svalare inne i sovrummet.

Lufta ett element

element

 

 

 

 

 

Om elementets övre del är svalare än den nedre har du sannolikt luft i systemet. Känn efter med handen. Luften kan också göra så att det börjar låta i elementet.

 

Luftnyckel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att kunna släppa ut luften behöver du en elementnyckel. Om du inte har någon går det att köpa en sådan på t.ex. Comfort på Linnégatan. Ett tips är att köpa en så kallad multinyckel som passar till de flesta ventiler.Våra element är "Purmo Compact, PC".

Luftning

 

 

 

 

 

 

 

 

Innan du öppnar ventilen, sätt en mugg eller handduk under. Skruva försiktigt tills det börjar pysa ut luft.  När det börjar rinna ut vatten är det dags att skruva åt ventilen igen (Om det inte finns  luft i elementet kommer det ut vatten direkt). Kontrollera att ventilen håller tätt, men dra inte igen för hårt. Ibland kan ventilöppningen sitta snett så att vatten kan rinna ut mot väggen.