Rensa avloppet till handfatet

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att rensa vattenlåset är lättare än vad du tror. Ofta behövs bara en vaskrensare i gummi.

 

Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att tränga upp från avloppsröret.Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, vilket hindrar vattnet från att rinna ut.

En vaskrensare är bra att ha när du ska rensa avloppet. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll hand-fatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. I de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår.

Om inte problemet går att lösa med vaskrensaren, testa i stället att rengöra vattenlåset. Det gör du genom att skruva av underdelen av vattenlåset. Om inte vattnet rinner undan från tvättstället efter att du rengjort vattenlåset, så kontakta Vicevärden som ser till att en VVS-montör kommer.

Så här gör du:

Handfat1

 

Börja med att täcka avrinningshålet i handfatet med tummen eller en tejpbit. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll handfatet till häften med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.

 

 

 

 

 

Handfat2

 

Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren försök att rensa vattenlåset. Ställ först en hink under handfatet så att inget smutsigt vatten rinner ut på golvet.

 

 

 

 

 

Handfat3

 

 

Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inte något verktyg.

 

 

 

 

Handfat4

 

 

Använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts. Kontrollera sedan att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera att den håller tätt.

 

 

 

VASKRENSAREN ÄR BRA ATT HA

En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Vi rekommenderar att alla har en sådan hemma. Du köper den t.ex. i Comfort-butiken på Linnégatan. Den kostar inte mycket och löser nästan alltid problem med att vattnet rinner långsamt från tvättstället.

 

YouTube

För en mer omfattande rensning se informationsfilm om hur man rensar vattenlåset: Video